Belangrijke informatie over de verschillende echo’s

Belangrijke informatie over de verschillende echo’s

Algemene informatie
Echocentrum KeiK is het echocentrum van verloskundigepraktijk Vita Nova. Ben je onder controle van een andere verloskundigenpraktijk? Ook dan ben je van harte welkom voor een echo!

Bij KeiK kun je terecht voor medische diagnostische echo’s en voor echo’s op eigen wens. De zorgverzekering vergoedt medische echo’s, echo’s op eigen wens komen voor eigen rekening.

Je verloskundige, huisarts of gynaecoloog vraagt een medische echo aan. Voor de echo’s op eigen wens kun je zelf kiezen en staan ook wel bekend als de zogenaamde pretecho’s.

Het is belangrijk om te weten en je te realiseren dat bovenstaand onderscheid ook terugkomt in het onderzoek zelf. Bij de medische echo’s, zoals de 13 en 20 weken echo, staan de medische bevindingen voorop. Als je een pretecho krijgt, gaat de aandacht uit naar jezelf en naar leuke beelden van je kindje. Voor aanvullende informatie kan je altijd de folder downloaden.

Kom je voor de 13 en 20-weken echo, dan mag je één persoon meenemen. Bij de andere medische echo’s mag je twee personen meenemen. Kom je voor een echo op eigen verzoek, dan biedt onze ruimte plaats aan maximaal zes personen.

Lees onderstaande informatie alsjeblieft helemaal door, voordat je een echo laat maken.

Echo-onderzoek
Echoscopie maakt gebruik van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hogere frequentie dan het menselijk oor kan horen. Ze noemen het daarom ook wel ultra-geluid. Inwendige organen weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid wordt opgevangen en elektronisch omgezet tot een afbeelding. Op deze manier kun je met een echo de organen en andere structuren van een kindje onderzoeken.

Je kunt echoscopie op twee manieren verrichten. Uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. Bij echo’s voor 10 weken geven we de voorkeur aan een inwendige echo. Als een uitwendige echo op een latere termijn geen goede beeldkwaliteit geeft, kunnen we ook besluiten om een inwendige echo te maken.

Tot nu toe blijkt uit onderzoek dat echo onderzoek veilig is en je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele gevolgen van deze onderzoeken voor jou en je kindje.

Praktische informatie
In het geval van een medische echo is het belangrijk dat je het aanvraagformulier dat je van je verwijzer hebt gekregen, mee naar KeiK neemt. Mocht je geen aanvraagformulier of verwijsbief hebben ontvangen, vraag je verwijzer het dan via zorgmail naar ons toe te sturen.

Voor onderzoeken tussen 10 en 15 weken zwangerschap vragen we een iets gevulde blaas. Drink voorafgaand aan de echo 1 tot 2 glazen water. Verwacht je dat je een inwendige echo krijgt omdat je zwangerschap waarschijnlijk minder dan 10 weken gevorderd is, dan hoef je geen gevulde blaas te hebben.
Heb je een latexallergie, meld dit dan voor het begin van de echo.

Een echo is een medisch onderzoek, wij vragen je vriendelijk je telefoon op ‘stil’ te zetten. Tijdens het onderzoek mag je niet te filmen en / of fotograferen. Heb je een pretecho geboekt? Dan is het wel toegestaan zelf opnames te maken.

Omdat een navelpiercing de apparatuur zou kunnen beschadigen, verzoeken wij je deze thuis (tijdelijk) te verwijderen.

Bijzonderheden
Voor alle echo’s, behalve de 13 en 20 weken echo, geldt dat we niet gericht kijken naar afwijkingen bij het kindje. Als we geen bijzonderheden zien tijdens dit onderzoek, is dit geen garantie voor een gezond kindje.
Mocht de echoscopiste bij bovenstaande indicaties toch bijzonderheden of afwijkingen bij je kindje, placenta en / of baarmoeder opgevallen zijn, dan meldt zij deze altijd aan jou en je verloskundige.

Beeldmateriaal
Bij alle echo’s kun je ervoor kiezen om foto’s op papier mee te krijgen of op USB-stick. Kies je voor het eerste, lamineer deze foto’s dan niet. Ze beschadigen hierdoor onherstelbaar. Kies je voor een USB-stick, dan is deze tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar bij ons. Attentie: zet de beelden van de USB stick zo snel mogelijk over naar een computer. Een USB stick is geen betrouwbare data-drager, waardoor beelden verloren kunnen gaan.