Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Alle pret echo’s zijn mogelijk.

Voor de medische echo’s geldt dat alle echo’s uitgevoerd worden.
Voor jullie en onze gezondheid draagt de echoscopiste tijdens het gehele consult een (medisch) mondkapje. Dit vragen wij niet van jullie, het mag uiteraard altijd.

Mocht je Corona gerelateerde klachten ervaren, dan willen we je vragen de assistente te bellen om te overleggen en zo nodig de afspraak te verzetten.

In principe gaat een hartje kloppen vanaf ca. 6 weken en 2 dagen. Wel raden we je aan om eerst contact te hebben met je verloskundige of arts, voordat je een pretecho laat maken.

Vanaf 15 weken kunnen we het geslacht van het kindje zien. Of het lukt is wel afhankelijk van een aantal factoren. Bij een voller postuur (BMI >25) of overgewicht (BMI >30) is het verstandig iets langer te wachten. Wanneer je zwanger bent van een tweeling, kun je beste komen na 16 weken. Wil je graag overleggen wat voor jou de beste termijn is, bel dan gerust.

Tussen 25 en 30 weken is voor de meeste zwangeren de beste periode om een 3D/4D-echo te laten maken. Vanaf 23 weken ontwikkelt een kindje steeds meer lichaamsvet en wordt het gezichtje iets voller. Daardoor is een profiel beter zichtbaar. Bedenk dat wanneer je eerder komt het kindje dus nog wat magerder kan zijn.
Wanneer je placenta op de voorwand ligt, raden we je aan om tussen 25 en 26 weken te komen. Als je een voller postuur hebt, adviseren we je om tussen 27 en 28 weken te komen.

Je kunt altijd voor een pretecho komen! Het is alleen na 30 weken erg afhankelijk van de ligging van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater, hoe we het kindje nog in beeld kunnen brengen. In het 3e trimester verandert het kindje minder vaak van positie. Samen met het grotere gewicht, is het maken van een pretecho een iets grotere uitdaging.

Het is fijner om voor een geslachtsbepaling iets later te komen, dus vanaf 16 weken. Bij een 3D/4D-echo juist iets eerder, dus rond 25 weken.

Voor de geslachtsbepaling kun je het beste een echoafspraak vanaf 16 weken maken. Voor een 3D/4D-echo is het inderdaad lastig kiezen, maar kun je het beste een afspraak tussen de 27 en 28 weken maken.

  • drink 1 week voor je pretecho dagelijks de normale aangeraden hoeveelheid 1.5 / 2L water per dag
  • smeer geen olie of crème op je buik de dag van de echo
  • trek makkelijke kleding aan
  • drink of eet iets kouds of zoets, 30 minuten voor je pretecho-afspraak

Het kan zijn dat je de nieuwste versie van de mediaplayer van windows moet downloaden. Mocht dit ook niet werken bel ons en je krijgt een nieuwe USB stick van ons.