Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

In principe gaat een hartje kloppen vanaf ca. 6 weken en 2 dagen. Wel raden we je aan om eerst contact te hebben met je verloskundige of arts, voordat je een pretecho laat maken.

Meestal zien we het kindje vanaf 9 weken bewegen, soms al iets eerder.

Vanaf 14+5 weken kunnen we het geslacht van het kindje zien. Of het lukt is wel afhankelijk van een aantal factoren. Bij een voller postuur (BMI >25) of overgewicht (BMI >30) is het verstandig iets langer te wachten. Wil je graag overleggen wat voor jou de beste termijn is, bel dan gerust.

Tussen 24 en 28 weken is voor de meeste zwangeren de beste periode om een 3D/4D-echo te laten maken. Vanaf 23 weken ontwikkelt een kindje steeds meer lichaamsvet en wordt het gezichtje iets voller. Daardoor is een profiel beter zichtbaar. Bedenk dat wanneer je eerder komt het kindje dus nog wat magerder kan zijn.
Wanneer je placenta op de voorwand ligt, raden we je aan om tussen 24 en 26 weken te komen.

Je kunt altijd voor een 2D pretecho komen! Het is alleen na 30 weken erg afhankelijk van de ligging van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater, hoe we het kindje nog in beeld kunnen brengen. In het 3e trimester verandert het kindje minder vaak van positie. Omdat het kindje al een stuk groter is, is het maken van een pretecho soms iets uitdagender.

We adviseren bij een meerling zwangerschap bij een termijn van 14+5 weken een geslachtsbepaling van 30 minuten te boeken. Zo hebben we meer tijd om naar het geslacht van alle kindjes te kijken. Een 3D/4D-echo bij een meerling maken we het liefst rond 24 weken, zodat er nog wat meer ruimte in de baarmoeder is om mooie beelden te vormen.

Voor de geslachtsbepaling kun je het beste een echoafspraak vanaf 14+5 weken maken. Voor een 3D/4D-echo kun je het beste een afspraak tussen de 24 en 26 weken maken.

  • Smeer geen olie of crème op je buik de dag van de echo.
  • Trek makkelijke kleding aan.
  • Drink of eet iets kouds of zoets, 30 minuten voor je pretecho-afspraak.
  • Haal voorafgaand aan de afspraak je eventuele navelpiercing er uit.

Het kan zijn dat je de nieuwste versie van de mediaplayer van windows moet downloaden. Mocht dit ook niet werken bel ons en je krijgt een nieuwe USB stick van ons.

We luisteren vanaf 12 weken naar het hartje van het kindje. Vanaf deze termijn is het bewezen veilig om naar het hartje te luisteren.

Er mogen naast de zwangere nog 6 personen meekomen naar de PRET-echo.

Voor een medische echo geldt dat je alleen je partner mag meenemen.